Veszélyes műanyag csomagolóanyaggal szemben lép fel az EU

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Európai Bizottság szigorítja a BPA-ra (biszfenol A) vonatkozó szabályokat.

A szabályt, miszerint a csecsemőknek és kisgyermekeknek (0-3 éves korig) készült élelmiszerek csomagolásában megtiltják a BPA jelenlétét, a következő év elejétől kell alkalmazni. A BPA-t nem lehet majd felhasználni a különleges orvosi célra készült vagy tejalapú italokkal, a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő csomagolások lakkjaiban és bevonataiban.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokra és műanyag tárgyakra a 10/2011/EK rendelet vonatkozik. A tervezetben szigorúbb határértéket határoznak meg a migrációs (kioldódási) értékekben: a specifikus kioldódási határértéket 0,05 mg/kg-ban adják meg a jelenlegi 0,6 mg/kg helyett.

Az Európai Bizottság tervezetéhez hozzá lehetett szólni, melyet több szervezet meg is tett. A Chem Trust szerint minden élelmiszerrel érintkező csomagolás esetében meg kellene tiltani a BPA használatát, a DG SANTE pedig más biszfenolokat is belevenne a szigorításba. Számos más szervezet is egyetért a tervezettel, melyet közzé is tettek a bizottság honlapján.

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();