Húsz év múlva csak elektromos és hibrid autók lesznek az angol utakon.

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Nagy-Britanniában 2040-től megtiltják a benzin- és dízelüzemű új autók és furgonok értékesítését. A szerdán bejelentett terv a brit kormány több évtizedes környezetvédelmi programjának része. Az intézkedés fő célja, hogy a 2040-es évtizedtől már csak elektromos, illetve hibrid autók kerülhessenek forgalomba Nagy-Britanniában.

A brit kormány a különösen szennyezőnek tartott dízelautók számát már az átmeneti időszakban is csökkenteni kívánja. Hamarosan ezért konzultáció kezdődik egy olyan kompenzációs rendszer kidolgozásáról, amelynek alapján a dízelüzemű autók tulajdonosai költségvetési vagy önkormányzati támogatást kapnának járműveik lecseréléséhez. Ez a program – ha a kormány úgy dönt – már 2020-tól elkezdődne.

A dízeles autók száma Nagy-Britanniában az elmúlt másfél évtizedben a háromszorosára emelkedett, tavaly már elérte a 10 milliót. A korábbi kormányok a dízelüzemanyag adójának csökkentésével még ösztönözték az ilyen járművek vásárlását az alacsonyabb fogyasztás és a kisebb széndioxid-kibocsátás miatt, ám az elmúlt években elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy jelentősen nőtt a dízelmotorok egyéb szennyezőanyagai okozta megbetegedések és halálesetek száma a legszennyezettebb levegőjű országrészekben, köztük Londonban.

A BMW német autógyár nem sokkal a kormányzati tervek ismertetése előtt bejelentette, hogy 2019-től elkezdi a népszerű Mini modellek elektromos változatának gyártását Oxford mellett működő üzemében. Az elektromos motorokat Németországban gyártják majd, és onnan viszik az angliai összeszerelő üzembe. A BMW tulajdonában lévő cég évente 360 ezer Minit állít elő.

Nemrégiben a francia kormány is bejelentette, hogy 2040-ig megtiltja az új benzin- és dízelüzemű autók franciaországi értékesítését – írja az MTI

Elektromos autók és hibridek lesznek az utakon.

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();