Rekordnövekedés az interpack kiállításon

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A csomagolóipar és a kapcsolódó ágazatok nemzetközileg is legjelentősebb vására az 55 éves interpack, amit idén május 4–10. között rendeztek meg Düsseldorban. A vásárterület 19 csarnokában és két sátorban mintegy 260 ezer m2-en rekordszámú, 7865 kiállító fogadta a látogatókat. A 170 500 érdeklődő 74%-a volt külföldi. A kiállítók mintegy 60 országból érkeztek.

Hároméves ciklusban rendezik meg az interpack kiállítást, ami a csomagolástechnika, a csomagolóanyagok és -eszközök, valamint a szolgáltatások legnagyobb kiállítása, ami az élelmiszerek, italok, édesipari, sütőipari, gyógyszer- és kozmetikai, non-food fogyasztási cikkek, valamint egyéb ipari termékek szakvására.

A szakmai szervezetek védnöki munkájukkal nagymértékben hozzájárulnak a kiállítás sikeréhez, közöttük a Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége, a Papírfeldolgozók Egyesülete, az Üvegipari Szövetség, a Műanyag Csomagolások Ipar Egyesülése, a Műanyag-feldolgozók Ipari Szövetsége, az Alumíniumipari Szövetség, az Európai Alumíniumfólia Szövetség, a Német Papírgyárak Szövetsége és a Fémcsomagolási Szövetség is.

Teljes  értékláncot  mutatott  be  a  kiállítás a csomagolt áruk és csomagolóanyagok gyártásáról, feldolgozásáról és disztribúciójáról.  Idén  három  kiemelt  téma  volt: a Save Food kiállítás és konferencia az ehhez tartozó innovációs parkkal, az Ipar 4.0, valamint a components for processing and packaging.

A Save Food csomagolási koncepció-megoldásokat mutat be, amelyek segítik csökkenteni az élelmiszerpazarlást és -veszteségeket. Ezt a rendezvényt támogatja a WPO csomagolási világszervezet is, amely többek között Save Food csomagolási díjait adta át a rendezvényen. Külön sátorépületben került idén megrendezésre az innovationparc a 2. és 3. vásárcsarnok között. A harmadik nemzetközi Save Food kongresszuson mintegy 700-an vettek részt. A Save Food szervezethez fennállásának hat éve alatt 850 vállalkozás, szövetség, kutatóintézet csatlakozott. A Save Food fő partnere az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezési Világszervezete (FAO), valamint része a UNEP környezetvédelmi programjának is. Az élelmiszer-pazarlás területén több projekt is folyik, többek közt a kenyai mangó projekt. Kenyában évente több mint 300 ezer tonna mangó pusztul el csupán azért, mert nem időben szedik le, vagy pedig nem dolgozzák fel a termékeket. A projekt eredményeként sikerült technológiákat és berendezéseket fejleszteni, melyek helyben dolgoznak, a szárított gyümölcsöket pedig egészen Japánig exportálják. A Save Food kiállítási területen mintegy húsz kiállító szerepelt.

Átdolgozott   koncepcióval   jelentkezett a components for processing and packaging. A 18. csarnokban mintegy 5000 m2-es területen volt látható a kísérőrendezvény, ami hajtás-, vezérlés-, érzékeléstechnikai, ipari képfeldolgozási, anyagmozgatási, ipari szoftver- és kommunikációs kínálatával átfogó csomagolásautomatizálási megoldásokat vonultatott fel. Ezenkívül gépalkatrészeket, hőegységeket, kiegészítőket és a perifériagyártók is a csomagolóeszközökhöz kapcsolódó részegységeket, segédeszközöket mutattak be.

A legújabb ötleteket, megoldásokat mutatta be az Ipar 4.0 kiállítási egység. Itt különböző csomagológépek folyamattechnikai megoldásait láthatták az érdeklődők. Olyan alkalmazási példák is szerepeltek, melyek új lehetőséget biztosítanak a nyomon követéshez, a biztonságos termeléshez, valamint megakadályozzák a másolást és a kalóztermékek gyártását. Az Ipar 4.0 kiállításon a fő téma a gyártási folyamatok digitalizálása volt. Segítségükkel nemcsak gazdaságosabbá tehetők a műveletek, hanem azok visszakövethetőek, garantált minőséget biztosítanak, és lehetőséget adnak megszemélyesített csomagolások készítésére, ami nemcsak a designelemekre, hanem magára a csomagolóeszközökre is vonatkozik. A smart4i bemutatókon a látogatók igazi adatbankokat és azok használatának előnyeit láthatták, amelyek a különböző szervezetek együttműködésével jelentkeztek. Ezeket nemcsak a teljesen digitalizált folyamatok jellemezik, hanem az online megrendelések és visszakövetési folyamatok is gyakorlattá váltak.

A kiállítást három fő egységre osztották a szervezők. A csomagolástechnika folyamatai és gépei a 12–17., 5., 6. és 8/a., 8/b. csarnokokban kerültek elhelyezésre, ahol az élelmiszer-, az ital-, a gyógyszer-, a kozmetikai, a fogyasztásicikk-gyártó ipar berendezései voltak láthatók. A csomagolóanyagok, segédanyagok és azok gyártásával kapcsolatos kiállítók a 7., 7a., 9–11. csarnokokban szerepeltek. A sütő- és édesipari folyamatok és gépek az 1–4. csarnokot foglalták el.

Magyar részről a nemzeti közösségi stand  résztvevői:  MNKH  Promotion Ltd., Box Print FSD Packaging Ltd, Codex Ltd., Flexo Innovation Cluster Kft., Hungarian Investment Promotion Agency HIPA Governmental Organization, Krajcár Csomagolóanyag-ipari Kft., Mátrametal Kft. Pikopack Zrt., Sipospack Ltd. Flexible Packaging Material Producer Trader. Önálló kiállítóként további négy cég vett részt: Poliol PET Packaging Kft., Pro Form Kft.., Ziegler János Kft., valamint a Bervina Kft. (Components).

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();