Packaging 58

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Kedves Olvasó!

 

A Japánt ért földrengés, cunami és atomszennyezés feltehetőleg tovább lassítja a világgazdasági válságból történő kilábalást. Ez a tragikus eseménysorozat a világ legfegyelmezettebb népét és a legmodernebb technológiával dolgozó országot érte. Természetesen Japán gazdasága talpra fog állni, de ezzel egy időben a világ minden pontján újra kell gondolni a finanszírozhatóság, a bank-, biztosítási és pénzügyi rendszereket, valamint az energiapolitikát és az árakat. Mégis legyünk optimisták. Európában megindult a kereslet, és erre Németország tudott azonnal reagálni. Ellentétben más országokkal, nekik nem kell visszavásárolni az eladott termelőrendszereket és infrastruktúrákat. Nem kell a működtetéshez szakembereket keresni és újra kiképezni. Ők a gazdasági világválság alatt megtartottak mindent, és csökkentett munkaidőben működtették. Most csak ugyanazt kell „teljes gázzal” működtetni. A csomagolástechnika világvására a háromévente megrendezésre kerülő Interpack. Idei sikere nemcsak azért borítékolható, mert a német gazdaság csomagolási, logisztikai és szállítmányozási ágazatai 20%-os növekedést prognosztizálnak. A másik ok: a nemzetközi kiállítás tulajdonosai, szervezői az ipar résztvevőinek bevonásával mindig a fogyasztói igényeket akarják kiszolgálni.

Ezt bizonyítja a düsseldorfi kiállítás szerkezete is. Egyik oldalról Innovation Park Packaging tematikával az életminőség javításához tartozó fejlesztéseket mutatják be az Európai Kereskedelmi Intézet, a Pán-európai Márkadesign Szövetség, valamint a Német Jövőkutató Intézet bevonásával. Az itt bemutatott termékek az értelem, az egészség, az identitás és az egyszerűség jellemzőit felhasználói egyénre szabva prezentálják. Külön felkeltik a fémcsomagolások iránti érdeklődést a Metal Packaging Plaza bemutatóval, ahol a nemzetközi fémcsomagoló-ipar beszállítói háttérinformációkat és szolgáltatásokat is nyújtanak az újszerű csomagolások gyártóival. A piacot generálni kell. Ezért évek óta a Messe Düsseldorf szorosan együttműködik az ENSZ élelmezési világszervezetével. Felméréseik szerint a világ élelmezési problémája nemcsak a termelés növelésével, hanem a csomagolástechnológia általános felhasználásával és javításával oldható meg. Ma a világ megtermelt élelmiszereinek 41%-a megy tönkre a csomagolás és a logisztika hiányosságai miatt. Magyarországon is felismerték a csomagolóanyag-gyártásban rejlő lehetőségeket. Mostani számunk több nagy beruházásról ad hírt. Felismertük azt is, hogy a csomagolás nem csupán elad, hanem nem megfelelő használata károkat is okoz. Mindennapi gyakorlattá válik a környezetbarát csomagolóeszközök fejlesztése és alkalmazása, hiszen már növényi rostból készített termékek válthatják le a PET-palackokat. Reméljük, érdekességeket mutatunk a logisztika és a szállítmányozás résztvevőinek is.

 

Tolnai László

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();