Hungaropack 2017 díjazottjai: Gratulálunk a nyerteseknek!

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az ACSI Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet 1967-ben alapította a Hungaropack Magyar Csomagolási Versenyt, aminek ötvenedik évfordulóját Dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnöksége mellett a CSAOSZ gondozásában ünnepelhette meg a szakma.

Az eltelt fél évszázad alatt Magyarország sokat változott, társadalmi- gazdasági berendezkedése gyökeresen átalakult, a csomagolások is rengeteget fejlődtek, de az eredetileg kitűzött cél, a csomagolóipar előrehaladásának bemutatása, a fejlesztési információk megosztásának támogatása, változatlanul megmaradt.
A Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny kezdetektől jelentős szakmai támogatást élvezett. Minisztériumok, csomagolásban érdekelt szervezetek és a különböző médiák nyújtottak támogatást a program megszervezéséhez, eredményeinek népszerűsítéséhez. A támogatók változtak, régiek elmaradtak, újak jöttek, de egy maradt állandó, az elmúlt ötven évben megrendezett valamennyi Hungaropack Magyar Csomagolási Versenyt az  élelmiszeriparért  mindenkor felelős miniszter támogatta.
A verseny 50 évének a szervezők azzal kívántak emléket állítani, hogy korabeli dokumentumok felkutatásával kigyűjtötték és egy kiadványban örökítették meg az eddigi 33 verseny Hungaropack díjazott pályázóit, kitüntetett nevezéseit.
A hazai verseny díjazottjai nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket, az elmúlt évi nemzeti versenyt követően rendezett WorldStar pályázaton hat magyar vállalat nyolc pályázattal vett részt és három társaság négy elismerést kapott. Ezzel az eredménnyel a legfrissebb felmérés szerint 96 világ világdíjat nyertek a magyar vállalatok. 2017 novemberében meglehet a 100!!!!

Az idei verseny számszaki adatai:
Az idei versenyre 28vállalattól 64 érvényes nevezés érkezett. Az 64 nevezésből 50 tartozik a fogyasztói és gyűjtőcsomagolás, míg 14 a szállítási csomagolás kategóriába. A versenyen résztvevő 28 vállalat közül 6 első nevező, 3 visszatérő (tehát egy-egy év kihagyása után, megfelelő  szintű  munka  esetén  pályázó)  és a hosszabb ideje minden évben pályázók száma pedig 19.


Caola Zrt.:
Caola Skin Revival bőrfiatalító termékcsalád fogyasztói csomagolása

A termékcsaládnak két tagja van, a szemránc elleni szérum, amelynek adagnagysága 20 ml, illetve a 30 ml-es arcfiatalító krém. Mindkét terméket szórófejes műanyag flakonba töltik, majd kartondobozba helyezik, és műanyag fólia burkolattal biztosítják az originál zárást.
Az esztétikus designfelülettel ellátott palackokat előrenyomott faltkartonba csomagolt bőrfiatalító krémeket celofánozzák az exkluzív külső elérése érdekében. A termékek ilyen jellegű csomagolása újdonság a kozmetikai iparban: az úgynevezett airless technológiának köszönhetően a csomagolás légmentesen zárja a tégely tartalmát, megvédve így a szennyeződésektől és az oxidációtól.
A nyomtatott palacktest anyaga polietilén és akrilnitril-butadién-sztirol terpolimer, a pumpás rész polipropilénből, míg a kupak akrilnitril-sztirol kopolimerből készül. A fehér alapszínű kartondobozok arany és ezüst nyomata prémiumminőséget sugall, exkluzív külsőt kölcsönöz a terméknek, amit az alkalmazott fóliaburkolat még tovább fokoz.
A kartondobozok anyaga hulladékként újrahasznosítható, míg a flakon, a kupak és a szórófej – a négyféle műanyag alkalmazása miatt – gazdaságosan nem szétválasztható.


Dunapack Kft.:
Gépjármű-alkatrész hullámpapírlemez-tálcája

A nevezés 16 db gépjárműkilincs befogadására alkalmas C jelű, háromrétegű, barna-barna hullámpapírlemezből kimetszéssel, ragasztás nélküli kivitelben készült tálca.
Az egy darabból (ívből) kimetszett tálca háromrétegűre hajtogatható, rétegenként eltérő alakú fészkei a termék alakjához pontosan igazodnak, az egyes fészkekből lehajtható fülek pedig a tálcát az összehajtást követően pozícionálják.
A betét felső rétegéből kiemelkedő fül részben a hullámpapírlemez-dobozból való kiemelést, továbbá az oldalán kialakított hornyok révén a két eltérő magasságú réteg közötti távolság megtartását szolgálja.
A csomagolószer alapanyagként teljes mértékben újrahasznosítható.

Dunapack Kft.:
Nagyméretű LCD-tévék hullámpapírlemez-doboza

A nevező a piacvezető elektronikai termékeket gyártó cég hazai üzemében készülő LCD TV-k számára tervezett csomagolást. A televíziókat többféle méretben gyártják, az évi 15 000 darab 65 colos modellhez kétrészes dobozt terveztek a készítők.
A csomagolóeszköz egy flexográfiai úton, több színnel nyomtatott és egyik oldalán ívkasírozott tetőből, valamint egy nyomtatás nélküli aljból áll. A tető kívül fehér, az alj barna BC hullámpapírlemezből készül. Az alj egy önzáró kivitelű, felül nyitott, keskeny tálca, melynek önzárását 4 darab füles nyelv biztosítja. A nyelvnek köszönhetően ragasztás nélkül, viszonylag gyorsan lehet csomagolásra előkészíteni az aljat.
A tálca négy sarkán található hajtási vonal a szokásos derékszögtől eltérően 89 fokos, így a tálca oldalai összeállítás után enyhén befelé dőlnek, megakadályozva a tető és az alj összeakadását, megkönnyítve a két elem összeillesztését a csomagoláskor. Szintén ezt szolgálja az a rögzítőfül, amelyet az aljba kerülő habbetét hornyába behajtva, megakadályozza a hosszú oldal kihasasodását. Az aljra azonosítószámot prégelnek, hogy a megfelelő méretű csomagolások elemei kerüljenek össze.
A tetőn és az aljon kialakított 4 darab ovális nyíláson keresztül egy-egy műanyag   elemmel   rögzíthető   egymáshoz a két dobozrész.
A doboz anyaga hulladékként 100 százalékban hasznosítható

Szkaliczki és Társai Kft.:
Turbó gépjármű-alkatrész újrahasználható műanyag tálcája

A tálca anyaga ABS/TPU, ún. műszaki műanyag. Az ABS – akrilnitril-butadién-sztirol  terpolimer  –  tulajdonságait a  három  fő  alkotóelem  határozza  meg: a sztirol biztosítja a jó feldolgozhatóságot, az akrilnitril a keménységet, a hőállóságot és a kémiai ellenálló képességet,  a butadién pedig a rugalmasságot, illetve az alacsony hőmérsékleten való keménységet.
A termoplasztikus poliuretánt (TPU) jó kopásállóság, ütésienergia-elnyelő képesség, nagy terhelhetőség és rugalmas hőtűrő képesség, valamint zsír-olajállóság jellemzi.
A tálca anyagmegválasztásánál és formai kialakításánál fogva az alkatrészek számára kiváló áruvédelmet nyújt. Az alkalmazott merevítések a tálcát szilárddá teszik. A termékből esetlegesen kifolyó olajjal szemben a TPU-anyag ellenálló.
A tálca oldalain kialakított fülek a szállítási egységképzést segítik külső rögzítő segédanyagok, elemek nélkül.

Sz.Variáns Kft.:
Stühmer Friedrich prémiumcsokoládé dobozcsaládja

Az exkluzív díszdobozok a Friedrich prémiumcsokoládé számára készülnek. A nevező egy olyan kocka formájú csomagolást tervezett, amelyben több szinten helyezhetők el a desszertek úgy, hogy a hozzáféréshez nem leemelni, hanem elforgatni kell az egyes szintekhez tartozó tálcákat.
Ez a szellemes megoldás nemcsak megkönnyíti a termékek elvételét, de óvja is őket, ugyanakkor kínáláskor a teljes választékot áttekinthetővé teszi. A kihajtható fiókokat a palást fogja össze és a ráhelyezett fedél rögzíti. A palást egy esztétikus szalagfül segítségével nyitható.
A jórészt kézi munkával készülő díszdobozok alapanyaga kötészeti szürkelemez, amit különböző kreatív papírokkal borítanak. A nyomtatást többféle felületi nemesítés egészíti ki, így UV-formalakkozást, domborítást, valamint ezüst és arany prégelést egyaránt alkalmaztak.
A csomagolás exkluzív megjelenése híven tükrözi a termékek magas minőségét és kézműves jellegét. A díszdobozokból évente néhány ezer darab készül, a termékek csomagolását – a prémium- desszertek érzékenységéhez igazodva – kézzel végzik.
A dobozok alapanyaga újrahasznosított papír.    


Hungaropack 2017 Fenntarthatósági díj
DS Smith Packaging Hungary Kft.:
PartyMiiix pulykafalatok optimalizált dobozcsaládja

A nevező feladata a fagyasztott termékek csomagolásának optimalizálása volt, ami kiterjedt mind a fogyasztói, mind a gyűjtőcsomagolásra. A rakodólap kihasználásának növelése érdekében felülvizsgálták a méreteket.
A régi fogyasztói csomagolásból 6 darab került egy gyűjtőbe, ami azt jelentette, hogy egy kiszállításhoz tartozó rendelés 25 000  darab  gyűjtődobozt  tartalmazott. Ezt a mennyiséget 447 rakodólapon 14 kamion tudta elszállítani. Az optimalizált csomagolásból 8 darab kerül egy gyűjtőbe, így a rendelt mennyiség 18 750 dobozban, 334 rakodólapon 11 kamionnal kiszállítható. Az optimalizálással a rakodólapok kihasználtsága 68%-ról 89%-ra nőtt.
A fagyasztott termékek elsődleges csomagolása mikrohullámú hullámpapírlemezből ofszettechnológiával nyomtatott ívvel kasírozva készül, szerkezeti kialakításának köszönhetően könnyen összeállítható és kezelhető. A dobozok felállítása, töltése és zárása kézzel történik. A csomagolás anyaga hulladékként újrahasznosítható.

Hungaropack 2017 Ipari Kreativitás díj
Codex Zrt.:
Többfunkciós tasakzáró ECL-címke

A címke megnövelt információhordozó felülete mellett, az alapfunkciója szerint egy tasak  visszazárhatóságát szolgálja. A címkeszerkezetet és az egyedi gyártástechnológiát a nevező dolgozta ki.
Alkalmazása: a tasak száját visszahajtva, a címke szilikonos rétegét eltávolítva, majd a felső rétegét a tasakra simítva lezár.
A booklet címke anyagösszetétele: az alsó réteg 40 Fm vastagságú fehér polipropilén, míg a felső réteg olyan szendvics-szerkezet, melyet papírral laminált fólia alkot.
A vevői igényekhez igazodva így a felső réteg papír, de eltéphetetlen. Az alsó és a felső réteg közé szilikonos hajtogatott füzetet pozicionáltak, ami a későbbiekben eltávolítható azért, hogy a címke betölthesse a funkcióját.
A címke tömege 0,8 g, gépi felhordásra alkalmas.

Hungaropack 2017 Marketing díj
Keskeny és Társai 2001 Kft.:
Edelweiss Beauty Complete doboz

Az exkluzív megjelenésű díszdoboz prémiumminőségű kozmetikumkészlet számára készült.  
A doboz külső részét, aminek az alapja egy 1,5 mm vastag könyvkötőlemez, rigidbox gépsoron ragasztották és állították össze. Felületére softtouch lakkozott és a grafika néhány elemét fényes UV-formalakkal kiemelő nyomtatott papírívet kasíroztak. A doboz könnyű nyitását mágneszár teszi lehetővé. A termékeket tartó betét kétféle alapanyag társítása: a 300 g/m2  tömegű GC1 típusú karton és a 200 g/m2 tömegű műnyomópapír együtt olyan merevséget ad a betétnek, ami biztosítja a termékek megfelelő védelmét és elegáns megjelenést kölcsönöz. A betét nyomtatott felületét a grafika kiemelésére és a különleges tapintási érzés érdekében szintén softtouch lakkal nemesítették. A különböző méretű termékek miatt a díszdoboz csak kézzel csomagolható.

Hungaropack 2017 SaveFood díj
Greiner Packaging Kft. és Sága Foods:
Fini Mini & Go Mini pulykavirsli

A figyelemfelkeltő, egyedi formájú csomagolást baromfikészítmények védőgázos csomagolására fejlesztette ki a pályázó. A mini pulykavirslit műanyag pohárba töltik, fedőfóliával zárják, a visszazárhatóságot formázott műanyag fedél biztosítja. Fogyasztóbarát megoldás, hogy a termékhez – a higiénikus elfogyasztás érdekében – egy kisméretű műanyag villát adnak. Az originál zárásról és a tetőben elhelyezett villa rögzítéséről perforált műanyag címke gondoskodik.
A 95 mm átmérőjű, 7,4 g tömegű pohár anyaga polipropilén, ami a jó gázzárás érdekében poli(etilén-vinil-alkohol) bevonatot kapott. A pohár palástját nyomtatott papíröv borítja, ami magas minőségű nyomtatást tesz lehetővé.

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();