A CSAOSZ hírei

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A csomagolás a statisztika tükrében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvános adatbázisából a 2016. évre vonatkozóan kigyűjtöttük az öt legfontosabb csomagolószer-fajta (papír, műanyag, fém, üveg, fa) hazai termelési, valamint export- és importadatait.

Mennyiségben 13%-os a bővülés, de a fa csomagolószerek minden bizonnyal torz statisztikai adata miatt ezt az eredményt fenntartással fogadjuk. Fa nélkül 6%-os a bővülés. A csomagolóipar elmúlt évi teljesítménye értékben mérve 587 Mrd Ft.

 

CSAOSZ közgyűlés

 

2017. március 17-én tartotta éves közgyűlését a CSAOSZ. A tagok meghallgatták az elnökségnek a CSAOSZ 2016. évi munkájáról szóló beszámolóját és elfogadták a 2017. évi munkatervét is.

A CSAOSZ életében a tavalyi év nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő volt.

A Csomagolási Világszövetség ötnapos közgyűlését  és  a  WorldStar  csomagolási világverseny díjátadó gáláját sikerrel megszervezte a szövetség. A rendezvényeken együttesen több mint 350 szakember vett részt, akik a Föld öt kontinensének 34 országából érkeztek. Magyarországon mindezidáig egy időben ennyi külföldi és magyar csomagolási szakember nem gyűlt össze.

Az idei közgyűlésen a CSAOSZ elnökségének választására is sor került. 

A közgyűlés egyhangú döntése értelmében a következő három évben újra Bencs Attila látja el a Szövetség elnöki feladatait. Társelnöki megbízást Fábián Endre és Viszkei György kapott. Az elnökség soraiban Baka Éva, Galli Miklós, Gyenge Éva, Magyar Béla, Magyar Kálmán, Mérges Márta, Panyi László, Reményi Antal, Róta Tamás, Sipos Gyula, Tóth Sándor és Tuza István kapott helyet.

Az idei év kiemelt – nemzetközi jelentőségű – feladata a Bécsben, február végén tartott vevőtalálkozó, valamint a májusban sorra kerülő Interpack kiállítás közösségi magyar standjának sikerre vitele. A Düsseldorfban megrendezésre kerülő csomagolási vlágtalálkozón a a közösségi magyar stand közel duplája lesz a 2014. évi megjelenésenk. A nyolc magyar vállalat már javában készül az embert próbáló feladatra. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. támogatásával megvalósuló standon kiállítóként részt vesz: a BoxPrint–FSD Packaging Kft., a Codex  Zrt.,  a  Flexo  Innovációs  Klaszter, a Krajcár Csomagolóanyagipari Kft., a Mátrametál Kft., a Pikopack Zrt. és a Sipospack Kft.

 

Szakmai programok a PPDexpón

A csomagolás ajándék a környezetnek

 

A csomagolást környezetterhelő volta miatt előszeretettel támadják. A bírálók csak általánosságban alkotnak véleményt, és nem teljes rendszerben gondolkodnak.

A környezetünkben, az utcákon, útszéleken, erdőkben látható csomagolási hulladékok valóban rendkívül zavarók, a környezet képét tényleg elrontják – nem odavalók.

Kérdés csupán az, miért és hogyan került oda?

Az már kevésbé kap nyilvánosságot, talán mert nem látványos, hogy a csomagolás hiánya, vagy nem megfelelő volta miatt mennyi termék – élelmiszertől az iparcikkig – megy veszendőbe, és ezek előállítására fordított alapanyagok gyártása (termelése), szállítása mennyi környezetet terhelő energia felhasználását teszi hiábavalóvá.

A CSAOSZ programja e gondolatmenet köré szerveződik és aktuális kérdésekhez kapcsolódik. Az előadók, akikre már biztosan számíthatunk:

Nagy Miklós: Csomagolási trendek – az élelmiszerveszteség és pazarlás megelőzésére

Pallang Otília: Hogyan csomagoljunk optimálisan? Lehetőségek a fenntarthatóságért és a termékvédelemért

Máté Szilvia: A csomagolás világvására – találkozunk a jövővel!

TAGHLEEF Industries Kft.: BOPP-fóliák a csomagolásban

Gönci Beáta: Zöld pont európai kitekintésben

2017. március 29. 10.00 Pódium

Hatékony csomagolási megoldások alkatrészek szállításához

Az előadások elsősorban a termékek szállítási csomagolására összpontosítanak. Az alkatrészek csomagolása sok esetben a gyártósor mellett kezdődik, vagy épp abból dolgoznak. A szerelősor, a termelés hatékonyságát az alkalmazott csomagolás alapvetően befolyásolja. A jó csomagolás mellett kritikus kérdés még a termékek jelölése, továbbá a nyomon követés is.  Előadók, akikre már biztosan számíthatunk:

Varga József: Termékvédelem: több, mint alternatíva, AMSY Jelöléstechnika: Alkatrészek jelölése, Kopócs Tamás: Alkatrész csomagolás 3D-tervezéssel a gyakorlatban, GS1 Magyarország: Nyomon követési rendszerek, Gönci Beáta: Hol tartunk és hová megyünk? Termékdíj és a hasznosítás.

 

 

 

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();