CSAOSZ: mozgalmas 2016 után programgazdag 2017. év

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A CSAOSZ vendéglátásában 2016 májusában Budapesten tartotta ötnapos ülését a Csomagolási Világszövetség (WPO– World Packaging Organisation). A nemzetközi program csúcspontját a 2016. május 26-án megtartott Nemzetközi Csomagolási Konferencia, valamint a WorldStar Csomagolási Világverseny díjátadó gálája jelentette.

A közel 120 külföldi és magyar résztvevő jelenlétében Csomagolási innovációk a fenntarthatóságért és biztonságért címmel megtartott konferencia külföldi és hazai előadói arra hívták fel a figyelmet, hogy a természeti erőforrással, alapanyagokkal, energiával való fenntartható gazdálkodás egyik és talán legfontosabb eszköze a termékek gondosan megtervezett csomagolása. A csomagolás elmaradásából, illetve hiányosságából bekövetkező árukár a termék teljes értékteremtő láncolata anyag- és energiafelhasználásának hiábavaló elpazarlását eredményezi.

Egy tanulmány szerint az élelmiszertermelés környezetre gyakorolt hatása tízszerese a csomagolásénak, a világon jelenleg a megtermelt élelmiszerek egyharmada veszendőbe megy. A rendszerszemléletű csomagolástervezéshez folyamatosan képzett, a legújabb anyagokat, eljárásokat, a világban végbemenő változásoknak csomagolásra gyakorolt hatását ismerő, képzett szakemberek kellenek.

A WorldStar díjátadó gála a szakma Oscar-díjának tekinthető, a világszerte kifejlesztett legújabb csomagolószerek, csomagolások esszenciája, a nemzeti csomagolási versenyeken megmérettetett legkiválóbb csomagolási megoldások alkotói kapták meg méltó elismerésüket az est folyamán.

Magyarországot a gálán 8 nyertes vállalat (Adu Alba Kft., Béflex Zrt., Green Packaging Kft. és Johnson Controls Mór, Greiner Packaging Kft., Mosonpack Kft., Nefab Packaging Hungary Kft., STI Petőfi Nyomda Kft., VG Komárom Kft.) 11 elismerés átvételével képviselte.

A rendezvényeken együttesen több mint 350 szakember vett részt, akik a Föld öt kontinensének 34 országából érkeztek. Magyarországon egy időben ennyi külföldi és magyar csomagolási szakember még nem gyűlt össze.

A Csomagolási Világszövetség magyarországi, budapesti látogatása részben annak a magas szintű szakmai munkának az elismerése, amit az 1997 és 2016 között elnyert 91 WorldStar díj és a mögötte lévő tudás jellemez, továbbá annak a szakmadiplomáciai aktivitásnak a jutalma, amit a világszínvonalon termelő, a nemzeti GDP közel 2%-át előállító és produktumainak 50%-át fejlett exportpiacokon értékesíteni képes csomagolóipar nemzetközi szintű bemutatása és elismertetése érdekében már több mint 25 éve a CSAOSZ végez.

A mozgalmasnak ígérkező 2017. évben már január elején szakmai bemutatót tartunk az egyik diszkont áruházlánc felkérése alapján. A program keretében a legfrissebb csomagolási megoldásokról, fejlesztésekből adunk ízelítőt.

Februárban Ausztriában a Magyar Nagykövetség és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. együttműködésében üzletember-találkozót szervezünk.

Márciusban előbb a CSAOSZ tisztújító közgyűlésére kerül sor, majd a budapesti PPDexpo kiállítás megszervezésében kell komoly szerepet vállalnunk a csomagolóipar mind jelentősebb megjelenése érdekében.

 

Májusban – 2014 után újból – közösségi magyar standon mutatkozunk be a csomagolási szakma talán legjelentősebb világkiállításán, az Interpackon, Düsseldorfban. Ezúttal 72 négyzetméteres kiállítási területen jelentkezhet hét magyar csomagolóipari társaság: a BoxPrint Kft. (FSD Packaging Kft.), a Codex Zrt., a Flexo Innovációs Klaszter, a Krajcár Kft., a Mátrametál Kft., a Pikopack Zrt. és a Sipospack Kft.

2017-ben alapításának 50. évét ünnepelheti a Hungaropack csomagolási verseny. A fél évszázados ünnep tiszteletére megkíséreljük az eddigi 33 versenyen Hungaropack díjjal kitüntetett pályázatokat összegyűjteni. Ősszel a 2014-ben, majd 2015-ben nagy sikerrel megszervezett Csomagolási Konferenciára készülünk, ahol reményeink szerint megint csak 100 fölötti számú résztvevőt üdvözölhetünk majd.      Nagy Miklós

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();