Európai Hulladékcsökkentési Hét

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009-ben indult útjára, és minden év november utolsó hetében kerül megrendezésre. Magyarország ötödik alkalommal csatlakozott a rendezvényhez. A november 19. és 27. között zajló kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás – minél több önkéntes bevonásával.

A rendezvény szervezője, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság tájékoztatása szerint a csomagolási hulladék – amely az idei kampány kiemelt témája – jelentős része a vásárlások során kerül a háztartásokba, növekvő mennyisége Magyarországon is probléma, bár az Európai Unió területén az egy emberre jutó évi 158 kg meghaladja a magyarországi 103 kg-os átlagot. Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a programokra jelentkező önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében szervezik 2009 óta. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása.

2009-ben 14 európai ország részvételével indult el a sorozat, 2012-ben 27 ország csatlakozott, 2015-ben pedig már 33 országban több mint 12 ezer akció valósult meg. Magyarországon 2012-ben hét vállalkozással startolt el a kampány, 2015-ben már 476 intézmény vett részt a mozgalomban. A legjobb, legkreatívabb, legtöbb embert megmozgató akciók szervezői ez év májusában az Országos Hulladékgazdálkodási Konferencián vehették át a megérdemelt díjakat.

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();