Save Food: Memorandum of Understanding

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Save Food kezdeményezés a Messe Düsseldorf, valamint az Egyesült Nemzetek Világ-élelmezési szervezete, a FAO közös kezdeményezése. Céljuk: világviszonylatban csökkenteni az élelmiszer-veszteségeket, illetve az élelmiszerek pazarlását.

Ennek a módja a különböző problémák felismerése és a nyilvánosság  figyelmének  összpontosítása a megoldás érdekében, együttműködve nemzeti és civil szervezetekkel, kormányhivatalokkal, vállalatokkal. Alapvető stratégiák kidolgozása után konkrét megoldások fejlesztése, majd megvalósítása.

Rendszeresen rendezik meg a különböző fórumokat és kongresszusokat. 2011-ben az interpackon került sor az első Save Food kongresszusra. Háromévente kerül megrendezésre az interpack, így a köztes években élelmiszer- ipari márkatulajdonosok segítségével bonyolítják le a kongresszusokat.

Az első ilyen rendezvényt a Nestlé, a svájci Vevey-ben tartotta meg, az utolsóra pedig 2016 szeptemberében Madridban került sor, amelyen személyesen megjelent Letizia spanyol királyné.

A Save Food kezdeményezés tanulmányokat is készített, amelyeket a FAO valósít meg. A legutolsó tanulmány Indiára vonatkozott. Az eddigi legsikeresebb akció Kenyában történt, ahol is a tanulmány megvalósítása révén éves szinten 300 ezer tonna mangót sikerült megmenteni és feldolgozva a világ különböző szállítani. Eddig ez a mennyiség tönkre ment.

Werner Matthias Dornscheidt, a Messe Düsseldorf elnök-ügyvezetője és Kostas G. Stamoulis, a FAO gazdasági és szociális osztályának vezérigazgatói asszisztense az interpack ideje alatt Düsseldorfban megrendezett kongresszuson írták alá a további együttműködést. A Memorandum of Understanding 2013 óta működik. Ehhez a programhoz csatlakozott az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Szervezete, a UNEP is.

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();