Okoscsomagolások

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Prémiumtermékek áruvédelme

Mélyreható átalakulások előtt áll a csomagolóipar, hogy lépést tartson az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztésekkel. Ennek megfelelően a jövőben olyan technológiai újításokkal vértezhetik fel a csomagolásokat, amelyek többek közt biztonságosabbá teszik a vásárlást, illetve interaktívan kommunikálnak a vásárlókkal. A lehetőségek   száma   szinte   már   ma   is   végtelen az okoscsomagolások használatában.

Rádiófrekvenciás technológia

 

Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID-címkék és -eszközök segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is.

Az antennából és olvasóból álló rendszer alkalmas pl. személy- és áruazonosításra, biztonsági rendszerek kiépítésére, fizetésre, tömegközlekedésre és beléptetésre. Ezekkel folyamatosan nyomon követhető egy-egy termék útja, ami nem csupán a tolvajok dolgát nehezíti meg, hanem a készletgazdálkodást is automatizálhatja, ellenőrizhető például az áru hőmérséklete a teljes szállítási és kereskedelmi láncon belül.

A DHL Express 2010 óta biztosít hőmérséklet-szabályozott szállítási megoldásokat világszerte, melyek megbízhatóságát a DHL SmartSensor hőmérséklet- regiszter garantálja. Bevezetése óta több mint egymillió csomag adatait követte nyomon. A GPS- és RFID-technológián alapuló szenzor közel valós időben képes adatot biztosítani a küldeményről, ezáltal fontos eleme a hőmérsékletre érzékeny áruk, mint például  gyógyszerek szállításának. A szenzor két változatban érhető el. Az RFID-technológiával működő SmartSensor a légi szállításban használatos. Az áru mellé csomagolt eszköz folyamatosan méri és tárolja annak hőmérsékletét, az adatok pedig egy RFID-leolvasóval hívhatók le a szállítás befejeztével, ezt követően a SmartSensor webportálján hozzáférhetők. A tárolt információk pedig bármikor visszakereshetők, illetve segítségükkel számos riport és grafikon készíthető. A SmartSensor másik változata GPS-alapú, amely a közúti és tengeri szállításnál jellemző. A készülék valós időben továbbítja a hőmérsékleti adatokat a SmartSensor portálra, így az áru adatai folyamatosan nyomon követhetők a szállítás során. A GPS-szenzor a levegő páratartalmát, a rezgést, illetve a fényerősséget is méri, és mindig pontosan jelzi a csomag aktuális helyzetét.

 

NFC-kommunikáció

 

Az NFC (Near Field Communication) rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló – általában mobil – eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra.

Az NFC-technológia is az okoscsomagolások sarokkövévé válhat az elkövetkező években. A vásárlási szokások változásai a csomagolóipart sem hagyják érintetlenül.  A nagy italgyártók a prémiumkategóriás termékeiket már most ellátják egy kódolt NFC-chippel, ami tartalmazza a termék minden fontos adatát, és legfőképpen hitelesíti azt, hogy az italt valóban ők készítették, azaz nem hamisítvány. Az NFC-s telefonnal rendelkező vevők pedig az üzletben az üveg fölé tartva a mobiljukat, pillanatok alatt le is olvashatják ezeket az információkat.

A korszerű csomagolások elkészítése ugyanakkor előtérbe helyezik a rugalmas és gyors digitális nyomdatechnikai megoldásokat is.

 

TTI-technológia

 

A szavatossági idő nyomon követhetőségére is keresik a megoldásokat a gyártók. Biztató kísérletek folynak a TTI – Time Temperature Indicator – névre keresztelt címkemegoldással, ami például folyamatosan méri a hűtött termékek hőfokát. Ha azt érzékeli, hogy hosszú ideig a megszabott hőmérsékletnél melegebb környezetben volt az adott termék, akkor a címke elszíneződik, pirosra vált, és jól olvashatóan megjelenik rajta a kiírás, hogy fogyasztásra nem javasolt az étel.

A ChekPoint TTI-nél a színváltozást a zsíranyagok enzimatikus változása miatt létrejövő pH-csökkenés okozza,  de vannak, amelyek fizikai vagy kémiai vagy mikrobiológiai hatásra működnek.

 

Augmented Reality

 

A kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobil kamerájával szétnézve egy adott környéken például megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitvatartása, vagy az adott irányban lévő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. A tárgyak képéhez élő, folyamatosan változó „saját” tévéműsorok is rendelhetőek.

 

 

 

 

 

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();